• Kontakta oss

  • Hitta till oss

Klientinloggning

Pbmonline.se

Nyheter och blogg med det senaste inom beteendepsykologi från PBM

PBM - FLOW

19 mars 2018

Ny forskning visar sömnens påverkan på arbetsförmågan

Att arbetsmiljön är viktig för vår nattsömn har tidigare forskning visat, men ingen forskning har förrän nu klarlagt hur undermålig nattsömn påverkar arbetsförmågan. I en nyligen publicerad studie från Uppsala universitet konstateras att sömnbrist har en negativ effekt på såväl prestation och bedömningsförmåga som på förmågan att hantera stress.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap och ledare för Uppsala Sleep Science Lab vid Uppsala Universitet har nyligen avslutat en treårig studie om sambandet mellan sömn, yrke och hälsa. I studien har han undersökt hur människors förmåga att hantera stress, inlärning och hur arbetsprestationer påverkas av sömnbrist.

Ett av de experiment som genomfördes i studien var att utsätta studenter som sovit olika länge för stressade situationer, som att hantera svåra ord och matematiska uträkningar. Resultatet visade att de som sovit dåligt, en halv natt, tappade tio procent av informationen. Deras prestationer och bedömningar var alltså mer negativa jämfört med dem som sovit en hel natt.

Enligt Christian Benedict är det så många som 30-40 procent av alla vuxna som sover mindre än de rekommenderade 7-8 timmarna per natt. Ett sätt att komma till rätta med en dålig nattsömn är att försöka påverka sin inre klocka. Det gör man bäst genom att vara fysiskt aktiv och ta vara på solljuset under dagen.

Läs mer på: http://news.cision.com/se/afa-forsakring/r/ny-forskning-om-samband-mellan-somn--arbete-och-halsa,c2472836Välj månad

KATEGORIER

SENASTE