Om jag skulle peka på ett specifikt begrepp som löper som en röd tråd genom mina 10 yrkesverksamma år som psykolog så skulle det begreppet tveklöst vara; förändring.
Arbetar man med behandling så är det väldigt tydligt att perioder av förändring ofta är en trigger för att behöva psykologhjälp; brytpunkterna i livet leder till förändrade krav som i sin tur kräver nya strategier. Strategier som vi inte alltid hinner, eller har förmåga att utveckla på egen hand.
Inom KBT brukar man prata om att målet med en klientkontakt är att hjälpa klienten att utveckla bredast möjliga beteenderepertoar. Beroende på situationen behöver jag som individ kunna använda en mängd olika och varierade beteenden. Att hålla fast vid tidigare funktionella strategier i en förändrad situation, riskerar att skapa en obalans och överbelastning.
Mitt eget professionella fokus har förändrats genom åren och eftersom jag numera arbetar med ledare, grupper och organisationer så möter jag begreppet förändring i en något annorlunda form. Vi kommer ofta in i organisationer när man planerar, genomför eller har genomfört förändringar. Change Management är en väldigt efterfrågad tjänst helt enkelt. Vad vet vi då om förändring?
Kort svar: en hel del faktiskt:
1. Förändring är en absolut förutsättning för alla organisationer, utan undantag!
2. Förändring är svårt, arbetsamt och väcker naturligt motstånd
3. Risken för ohälsa ökar markant i takt med förändring
4. En organisation som klarar av att förändras har en konkurrensfördel
5. Världshistorien (ingen dålig referens) är full av exempel på förändring som recept på framgång.
Längre svar? Det kommer, håll utkik på bloggen!

Andreas Schill
Regionchef, Leg. Psykolog