Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

PBM logo

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM-Bloggen

Arkiv: maj 2015

27 maj 2015

Svårt att sova? Vi har lösningen för dig!

Ungefär 20-25% av befolkningen har sömnbesvär. Vissa har svårt att somna, andra svårt att vakna, vissa tycker att de sover för mycket utan att för den sakens skull vara pigga under dagen och andra besväras av att de vaknar för ofta under natten.

Sömnappen 1
Sömn är en vana. Oftast tänker vi inte på den alls. Hitta en person som inte har sömnbesvär och fråga hur han eller hon gör för att somna och du kommer med största sannolikhet få svaret ”Jag vet inte”. Oproblematisk sömn är med andra ord den sömn som ”sker av sig självt”. Vi kan inte bestämma oss för att sova (det har du säkert redan försökt flera gånger), men det finns mycket som vi kan göra för att hjälpa sömnen på traven. Här är tre tips för att förbättra din sömn.

• Varva ned på kvällen – Ge kroppen möjlighet att varva ned under kvällstimmarna. Lugna aktiviteter som sänker aktivitetsnivån hjälper oss att komma till ro inför sänggåendet och underlättar insomnandet.

• Regelbundna tider – Eftersom sömnen är en vana underlättas den genom regelbundna tider. Vid sömnproblem kan sömnen underlättas genom att börja gå och lägga sig och stiga upp samma tid varje dag, vardag som helgdag. Då stämmer vi in vår biologiska klocka och kroppen lär sig när den ska sova och när den ska vara vaken.

• Ligg inte kvar i sängen om du inte kan somna – Om sömnen inte infinner sig på ca 30 minuter är det bättre att gå upp och göra en lugn aktivitet, t ex läsa en bok eller lyssna på stillsam musik, tills du blir sömnig igen. Ligg inte kvar i sängen och grubbla eller stressa upp dig om du inte kan sova. Anledningen till att vi inte bör ligga kvar i sängen är att vi riskerar att associera själva sängen till stress, oro och vakenhet snarare än sömn vilket kan komma att påverka hur vår kropp reagerar då vi lägger oss i sängen i framtiden.

PBM har i samarbete med MindApps (skaparna av populära Mindfulnessappen) precis släppt Sömnappen. Appen sammanfattar sömntekniker på ett lättillgängligt sätt för dig som är nyfiken och tycker att det är spännande med sömn, eller kanske har sömnbesvär och önskar förbättra din sömn. Appen är utvecklad av legitimerade psykologer från PBM utifrån forskning och klinisk erfarenhet av sömnbesvär. Med hjälp av appen kan du lära dig mer om sömn och sömnproblem, kartlägga din sömn och få hjälp att planera och genomföra beteendeförändringar som kan förbättra sömnen.

Mottagandet har så här långt varit fantastiskt, efter endast tre dagar seglade Sömnappen upp som den populäraste appen i kategorin ”Hälsa och motion” och den näst populäraste betalappen i svenska App Store i stort. 

Grundarna till sömnappen och författarna till inlägget 

Johan bild        Elin Frögeli

Johan Edbacken PBM                         Elin Frögeli 
Leg-psykolog                                        Leg-psykolog                     

Fotnot: För svårare sömnproblem rekommenderas alltid kontakt med en vårdgivare.


Johan Edbacken
johan.edbacken@pbm.se

26 maj 2015

Relativt bra jobbprestation på gåband

Gåband under skrivbordet under arbetstid må vara hälsosamt, men är vi lika effektiva som annars? En ny studie visar att prestationsförmågan visserligen påverkas negativt, men mycket måttligt.

Vid arbete på gåband kunde forskarna se en nioprocentig försämring av hastigheten i kognitiva processer, av uppmärksamhet och arbetsminne. De gående skrev också långsammare på datorn – 13 ord mindre per minut.

Gåband verkar alltså lämpa sig bäst vid arbete med kognitivt icke-krävande uppgifter, till exempel läsning av e-post. Förmågan att skriva på tangentbord medan man går kan dock tänkas öka genom regelbunden träning. Personerna i detta försök testades under 45 minuter.



Läs mer: Cognitive and typing outcomes measured simultaneously with slow treadmill walking or sitting: implications for treadmill desks


13 maj 2015

Chefer coachar inte som de tror

Svenska chefer tror att de coachar och ger återkoppling stor del av sin tid. Men i själva verket ägnar de sig mest åt att informera och instruera utifrån sitt eget tänk. Det visar en ny forskningsstudie från KTH.

Redan på 1920-talet visade studier på dålig överenstämmelse mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör. Och det tycks inte ha förändrats. Enligt Simon Elvnäs nyligen publicerade forskning uppskattar chefer att de ägnar cirka 40 procent åt återkoppling, medan filmning visar att det i verkligheten inte handlar om mer än 0–2 procent.
Det som ledarna ägnade mest tid åt var det som medarbetarna minst efterfrågat: Cirka 90 procent av de möten som filmades av forskarna ägnades åt att instruera, informera, diskutera, reflektera.

Läs mer i Chef

8 maj 2015

Jobbstress ökar risk för diabetes – oavsett livsstil i övrigt

Medarbetare som upplever höga krav och låg grad av kontroll på jobbet drabbas lättare av stressreaktioner – men också av diabetes, visar en nyligen publicerad studie.

Anställda med denna typ av arbetssituation visade sig löpa 15 procent högre risk för att utveckla typ-2-diabetes än andra. När forskarna räknade bort påverkan av vissa livsstilsfaktorer - fetma, fysisk inaktivitet, rökning och alkohol var diabetesrisken fortfarande förhöjd med 11 procent.

Resultaten kommer från en sammanställning av 13 vetenskapliga studier, innefattande nästan 125 000 personer i fem europeiska länder.

Nyligen visade forskare på ett samband mellan lång arbetstid och förhöjd diabetesrisk. Inte helt förvånande spelar även arbetets organisation en stor roll för denna, visar de nu publicerade rönen.

Läs mer här

SENASTE

KATEGORIER

Arkiv