Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

PBM logo

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM-Bloggen

Arkiv: november 2016

16 november 2016

Allt fler stressrelaterade sjukskrivningar

Från 28 000 till 70 000. På sex år har antalet sjukskrivna på grund av stress mer än dubblerats, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren. Värst är läget i västra Götaland.

Alingsås är den kommun i landet som drabbats hårdast. Där är närmare 300 av de drygt 23 000 arbetsföra invånarna sjukskrivna med stress som grund, skriver tidningen som genomfört en granskning av hur stressrelaterade sjukskrivningar ökat mellan 2009 till 2015.

Kommunalarbetaren har listat vilka kommuner som har flest fall av stressrelaterade sjukskrivningar och vilka av fackförbundets yrkesgrupper som drabbats hårdast.
Tidningen presenterar också några patientfall bland sina artiklar om stressens Sverige.

Om flera personer blir sjukskrivna på en arbetsplats har arbetsgivaren en skyldighet att undersöka om det beror på arbetsmiljön. Men även om sjukdomen har privata orsaker ska arbetsbelastningen anpassas till den anställdes arbetsförmåga, konstaterar Arbetsmiljöverket i en av Kommunalarbetarens artiklar.

Läs mer i Kommunalarbetaren


14 november 2016

Läkares utbrändhet - effektiva insatser

Mer än hälften av alla amerikanska läkare har symtom på utbrändhetsproblematik, vilket rubriceras som en "epidemisk nivå". Forskare vid Mayo Clinic har sammanställt forskning om detta, och identifierat vilka behandlingar och åtgärder som verkligen verkar vara effektiva och göra skillnad för läkare i riskzonen.

Metaanalysen inkluderade studier av sammanlagt mer än 3 600 läkare. Forskarna jämförde här effektiviteten i de insatser som använts vid olika utbrändhetsproblem. Slutsatsen blev att såväl individuella behandlingar som strukturella förändringar av organisation och arbetsvillkor kan leda till kliniskt relevanta förbättringar.

Effektiva individ-orienterade strategier var bland annat träning i mindfulness, stresshantering och samtal i mindre grupper. På organisationsnivå verkade kortare arbetstid och förändrad arbetsorganisation fungera bra.

Den vetenskapliga sammanställningen publicerades nyligen i The Lancet.

SENASTE

KATEGORIER

Arkiv