Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

PBM logo

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM-Bloggen

2 mars 2020

Bättre psykosocial arbetsmiljö för tjänstemän i privat sektor

Sedan 2015 har den psykosociala arbetsmiljön för tjänstemän i den privata sektorn blivit aningen bättre, konstaterar fackförbundet Unionen i en ny rapport. Men undersökningen visar även att arbetsplatser utan systematiskt arbetsmiljöarbete ligger dåligt till och att många arbetsgivare är okunniga om riskerna i den psykosociala arbetsmiljön.

Den psykosociala arbetsmiljön för tjänstemän har blivit lite bättre.

Det har gått framåt, om än långsamt, när det gäller förbättring av den psykosociala arbetsmiljön för tjänstemän i den privata sektorn. Det konstaterar fackförbundet Unionen i sin senaste rapport Arbetsmiljöbarometern 2019 som är en årlig undersökning bland deras skyddsombud.

I Arbetsmiljöbarometern 2015 svarade 25 procent av skyddsombuden att den psykosociala arbetsmiljön på deras arbetsplatser är dålig eller mycket dålig. 2019 svarar 20 procent samma sak.

- Vi ser att det är en utveckling som går långsamt åt rätt håll men vi tycker den går för långsamt utifrån hur situationen ser ut. Men vi kan framför allt se att på de arbetsplatser där man bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete så sker det förbättringar också i den psykosociala arbetsmiljön, kommenterar Unionens förbundsordförande Martin Linder till Sveriges Radio.

Nästan 60 procent av skyddsombuden i undersökningen svarar att den psykosociala arbetsmiljön är bra på de arbetsplatser som bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete. På arbetsplatser utan ett sådant var motsvarande siffra 23 procent.

Här på bloggen har vi tidigare skrivit om att chefer som har kunskap om psykisk ohälsa i mycket större utsträckning arbetar förebyggande. Enligt Unionens undersökning anser dock tre av tio skyddsombud att arbetsgivarens kunskaper om riskerna i den psykosociala arbetsmiljön är dåliga eller mycket dåliga, och även om 86 procent uppgav att det finns tillgång till företagshälsovård på arbetsplatsen så används företagshälsovården i förebyggande syfte bara på en tredjedel av arbetsplatserna.

Vill du ha goda råd på hur du och dina medarbetare kan jobba för att skapa en hälsosam psykosocial arbetsmiljö? Lyssna då på Andreas Olsson, leg. psykolog och organisationskonsult hos PBM i Göteborg, när han gästar Förskolepodden  

SENASTE

KATEGORIER

Arkiv