17 januari 2018
Drygt 22 miljoner kronor är den summa som AFA Försäkring nu delar ut till tio nya forskningsprojekt som ska bidra till att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Ett av projekten handlar om att minska psykosociala- och fysiska arbetsmiljörisker ett annat om att göra det möjligt för människor att arbeta längre – högre upp i åldern – och ett tredje att främja ökad arbetsåtergång bland personer med psykisk ohälsa.
I 2017-års fjärde anslagsomgång beviljar nu AFA Försäkring, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, totalt 22 191 000 kronor till tio nya forskningsprojekt som har fokus på arbetsmiljö och hälsa.
Ett av dessa projekt ska fokusera på att öka återgång till arbete bland personer med psykisk ohälsa, bland annat genom att utveckla strategier för främjande av samverkan som rehabiliteringsmetod. Projektet ska undersöka och identifiera de faktorer som möjliggör och hindrar samverkan i rehabiliteringsarbetet mellan vårdcentral, arbetsgivare, försäkringskassa, företagshälsovård och den sjukskrivne som drabbats av psykisk ohälsa (måttlig depression, ångest eller reaktioner på stress). Det är Elisabeth Björk Brämberg, doktor i vårdvetenskap på institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, som tilldelas 1 756 000 kronor för projektet ”Möjliggörande och hindrande faktorer samt etiska aspekter vid samverkan med syfte att öka återgång i arbetet bland personer med psykisk ohälsa”.
Projektet ”Modell för prediktiv bedömning av kognitiv arbetsbelastning – PreKo” är ett annat projekt som tilldelats forskningsanslag. Projektet ska fokusera på att tidspress ökar den mentala påfrestningen och kan orsaka arbetsrelaterad stress, bristande motivation och sjukfrånvaro. Det är Cecilia Berlin, doktor i ergonomi vid Chalmers Tekniska högskola, som tilldelats 4 500 000 kronor för att undersöka hur kognitiva och fysiska aspekter i industriellt monteringsarbete samverkar och för att utveckla en modell för förebyggande belastningsbedömning.
Exempel på ytterligare projekt som tilldelats forskningsanslag är ”Hållbart arbetsliv – utveckling av åldersmedvetet ledarskap bland kommunala chefer utifrån swAge-modellen”. Det är Kerstin Nilsson, docent i folkhälsovetenskap vid avdelningen för arbets- och miljömedicin, Lunds universitet, som tilldelas 3 565 000 kronor. Detta för att utbilda chefer och HR-personal i Helsingborgs kommun att organisera arbetet så att det främjar arbetsmiljön så att fler kan arbeta i högre ålder. Samt projektet ”Etablering av nationella normvärden avseende den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på svenska arbetsplatser”. Projektet, som leds av Hanne Berthelsen vid Malmö universitet, har tilldelats 3 206 000 kronor för att ta fram nationella normvärden och validera de forskningsbaserade arbetsmiljöenkäterna COPSOQ och PSC, Psychosocial Safety Climate.
Läs mer på: https://www.afaforsakring.se/nyhetsrum/pressmeddelanden/2018/01/22-miljoner-kronor-till-ny-forskning-om-arbetsmiljo-och-halsa/