Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

PBM logo

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM-Bloggen

29 oktober 2018

Forskningsstudie söker genetiska mönster vid tvångssyndrom

Forskningsstudien OCD Genetik vid Karolinska Institutet letar efter genetiska variationer som hänger ihop med tillstånden tvångssyndrom, dysmorfofobi, samlarsyndrom samt Tourettes syndrom och som kan förklara varför vissa utvecklar dem och andra inte. Målet är nu att öka antalet studiedeltagare för att samla in 10 000 salivprover för analys. Rekrytering av deltagare sker via en nystartad webbsida.

OCD, Obsessive-Compulsive Disorder, är samlingsnamnet för olika tvångssyndrom. Den som har tvångssyndrom kan besväras av obehagliga och ångestframkallande tankar (tvångstankar). För att lindra obehaget tar personen till olika beteenden – tvångshandlingar. Samlarsyndrom kännetecknas av ett strakt behov av att samla och spara på saker - att slänga upplevs som både stressfyllt och obehagligt. Dysmorfofobi kännetecknas av överdriven upptagenhet av någon eller flera delar av utseendet. Tics eller Tourettes syndrom innebär att man har besvär av ihållande tics i vardagen – motoriska eller verbala.

Enligt tidningen Dagens Medicin är syftet med studien att undersöka om det finns genetiska skillnader som kan bidra till tillstånden och hur en patient svarar på en viss behandling. Studien, som pågått i två år och är världens största, vill nu bredda rekryteringen av studiedeltagare för att komma upp ytterligare i volym. För att få fart på rekryteringen har OCD Genetik nu lanserat en webbsida. 

Enligt Elles Dias, projektsamordnare för studien, kan den som är intresserad av att delta i studien logga in med sitt bank-id och registrera sig samt svara på ett antal frågor. För att få delta krävs ingen formell diagnos, däremot ska man vara minst 18 år, bo i Sverige och misstänka att man har något av syndromen (se länk nedan). 

De som anmäler sig blir därefter uppringda av en kliniker som gör en bedömning om personen ifråga uppfyller kriterierna för att delta eller ej. Om kriterierna är uppfyllda skickas ett DNA-testkit hem till personen, i vilket han/hon lämnar ett salivprov (genom att spotta i en burk). 

Studien är ett samarbetsprojekt mellan forskare i Sverige, Norge och Danmark och målet är nu att lyckas samla in 10 000 salivprov.

Läs mer på:https://ocdgenetik.se

https://tourettesgenetik.se

SENASTE

KATEGORIER

Arkiv