Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

PBM logo

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM-Bloggen

17 september 2018

Hösten – en vacker, men svår årstid för många

Vi är snart inne i oktober månad och mörkret börjar lägga sig allt tidigare. Vissa älskar hösten, andra känner sig nedstämda och trötta och sedan finns de dem som blir allvarligt deprimerade. I en artikel i Dagens Nyheter förklarar några specialister mer om säsongernas effekt på humöret och årstidsbunden depression.

Höstdepressioner har satts i samband med att mängden dagsljus minskar under de mörka årstiderna. En teori är att personer som lider av årstidsbunden depression (SAD) inte kan hantera den snabba växlingen mellan sommarens ljus och höstens mörker, samt att produktionen av sömnhormonet Melatonin blir störd. Därför är förekomsten av nedstämdhet och trötthet, eller svårare fall av höstdepression, under årets mörka månader inte så vanligt i länder runt ekvatorn, men fenomenet ökar ju längre norrut och söderut man kommer i världen.

Arne Lowden, docent i psykologi vid Stockholms universitet, har under många år forskat om sömnen och ljusets betydelse för vårt välbefinnande. Enligt honom finns det studier som visar att hälften av alla dem som arbetar upplever skiftningar i humöret, trötthet och brist på energi under hösten och vintern. Men även unga påverkas. 

Nyligen sammanställde Arne Lowden en forskningsrapport som bygger på enkätintervjuer med 1300 gymnasieelever i Stockholmsområdet. Resultatet visar att många av ungdomarna upplever försämrat humör under hösten. Naturligtvis kan svängningarna i humöret förklaras av andra faktorer, men Lowden tror trots allt att ljuset är en starkt bidragande faktor bakom svängningarna: När väl skolan startar vistas många av ungdomarna allt mindre ute i dagsljuset.

Förra året presenterade Lowden rapporten ”Ljus och Hälsa”, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Rapporten visar bland annat att vissa personer får problem med sömn och dygnsrytm under de mörka månaderna. Sedan finns det dem som verkligen blir deprimerade (SAD) och som därför behöver professionell hjälp för att lyckas hantera vardagen. 

Enligt psykiatriker Baba Pendese, som har forskat om patienter med SAD och depressionspatienter som försökt att begå självmord, är symtom som är särskilt förknippade med årstidsbunden depression bland annat irritabilitet, minnesstörningar, ökad sömn, förlust av sensoriska och motoriska funktioner, tankestopp och rådvillhet. Han anser att kunskapen om SAD brister på många håll och att vården måste ta höstdepressioner och annan årstidsbunden nedstämdhet på mer allvar. 

Läs hela artikeln här: https://www.dn.se/insidan/sa-hanterar-du-hostdepression-experternas-basta-rad/

SENASTE

KATEGORIER

Arkiv