Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM FLOW

24 oktober 2018

Företag kan få statligt stöd för att minska sjukskrivningar

Det är inte alla som känner till att arbetsgivare, sedan den 1 juli i år, kan ansöka om Arbetsinriktat rehabiliteringsstöd - ett statligt bidrag som ska ge företag bättre förutsättningar att minska och förkorta sjukskrivningar. Stödet ligger på 10 000 kronor per anställd och år. Den totala satsningen för 2018 uppgår till 118 miljoner kronor.

Försäkringskassan skriver i ett pressmeddelande att stödet kan användas till att anpassa anställdas arbetsuppgifter och arbetstider eller till konsultation om aktuella hjälpbehov och stöd. Pengarna, som betalas ut av Försäkringskassan, kan även användas för att upprätta en plan om återgång i arbete. Det vill säga den plan som arbetsgivare enligt lag är skyldig att upprätta om en anställd antas vara sjukskriven mer än 60 dagar.

Andelen sjukskrivna med psykisk ohälsa ökar på många arbetsplatser och chansen att den som är sjukskriven ska komma tillbaka till arbetslivet minskar ju längre sjukskrivningen pågår. En rapport från Försäkringskassan visar att stora arbetsgivare har fler sjukskrivningar, men en tidigare återgång i arbete. Motsatt har företag med färre än 50 anställda ett lägre antal sjukskrivningar, men en större risk för längre sjukskrivningar. 

Enligt Michael Boman på Försäkringskassan kan man som arbetsgivare känna osäkerhet inför vad som behövs för att stödja medarbetare, exempelvis medarbetare som lider av psykiska besvär. Man kanske till exempel behöver experthjälp och då kan rehabiliteringsstödet komma väl till pass. Speciellt för mindre företag med begränsade HR-resurser.

Läs mer på:  https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/LcoxDsMgDEDRs3RgRJB265ZbRFkqN7jUBQzCDr1-GTp9Pem73W1uZxgUQaky5Onte5R7A32b5bYaf1RWZBV8dJRWWWig8W1C_ikYAmbggGy8KGimqFa0BquUs33VjgoRrVmuniz0JyqqLXVOnzNJ6jSYOEJ3La2XH21J9Vs!/

Välj månad

KATEGORIER

SENASTE