Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM FLOW

20 november 2019

KBT över internet ger goda resultat för hjärtpatienter

Hjärtpatienter som får KBT-behandling via internet får en betydande förbättring av depression, visar en ny studie från Linköpings universitet.
- KBT-behandling över internet har utvärderats i studier under en längre tid och effekterna har varit goda. Det har visat sig att internetförmedlad psykologisk behandling kan vara lika effektiv som en där man möts person till person, säger Christian Falk Dahl, leg. psykolog hos PBM i Stockholm.

Christian Falk Dahl är leg. psykolog hos PBM i Stockholm

Studien från Linköpings universitet är den första i sitt slag som utformats särskilt för hjärtpatienter med depression. 144 patienter deltog och av dessa fick 72 stycken KBT-behandling via internet, vilket inkluderade kontakt med sjuksköterska, under nio veckor. De övriga fick tillgång till ett diskussionsforum där de fick diskutera hälsa tillsammans under lika lång tid.

- KBT-behandling över internet har utvärderats i studier under en längre tid och effekterna har varit goda. Det har visat sig att internetförmedlad psykologisk behandling kan vara lika effektiv som en där man möts person till person. Att kunna erbjuda KBT via internet gör att många fler kan få hjälp med psykisk hälsa. Det kan också göra att man kan nå ut med hjälp snabbare och sänka tröskeln för att söka hjälp, säger Christian Falk Dahl.

Resultatet visade att 20 procent av dem som deltog i internetbaserad KBT-behandling både rapporterade en ökad livskvalitet och fick en signifikant klinisk förbättring av sin depression i jämförelse med de som deltog i forumdiskussionerna. En avgörande faktor för det goda resultatet var att patienterna i KBT-gruppen fick 15 minuters återkoppling med en sjuksköterska varje vecka, vilket gruppen i diskussionsforumet inte fick.

- Den här studien är ett exempel där man kunnat nå ut med verktyg och stöd till en grupp där negativa psykologiska reaktioner är vanligt och kan sätta igång negativa spiraler med både psykisk och kroppslig ohälsa. Genom att ha ett lättillgängligt alternativ kan man bryta den onda cirkeln sätta igång positiva spiraler med ökad livskvalitet och hälsa, menar Christian Falk Dahl.

 Läs mer om studien över hjärtpatienter med depression här

Välj månad

KATEGORIER

SENASTE