Vi ställer inte in - vi ställer om!
Du kan boka om dina besök, utbildningar och behandlingar hos oss till digitala träffar. Hör av dig till din mottagning eller kontaktperson, så ser vi till att du får träffa oss via video. Varmt välkommen till oss på PBM!

Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM FLOW

25 februari 2020

Kvinnliga chefer trakasseras oftare sexuellt

Det är vanligare att kvinnor i chefspositioner blir sexuellt trakasserade än anställda längre ner i hierarkin, och de blir trakasserade både av underordnade och av sina egna chefer, visar en ny studie.
- Vi förväntade oss en högre utsatthet för kvinnor med mindre makt på arbetsplatsen. I stället fann vi det motsatta, säger professor Johanna Rickne, en av forskarna bakom studien.

Kvinnliga chefer löper stor risk att bli sexuellt trakasserade.

Forskare från Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet har tillsammans med japanska och amerikanska forskare studerat sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Resultaten från både Sverige, Japan och USA visade att kvinnor i chefs- och arbetsledande positioner löpte mellan 30 och 100 procents högre risk att utsättas för sexuella trakasserier.

De kvinnliga cheferna utsattes av sina egna chefer – men även av underordnade.

- Det är förvånande. Jag tänkte dels att kvinnor med makt på arbetsplatsen kan använda sin ställning för att sätta stopp för trakasserier. Jag hade också svårt att föreställa mig att underordnade vågar trakassera en chef. Men det händer ju uppenbarligen, kommenterar Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid SOFI, till tidningen Prevent.

Kvinnor i lägre chefspositioner är mest utsatta, men även kvinnliga chefer på högre positioner rapporterade i stor utsträckning att de trakasserats sexuellt. Allra mest utsatta var kvinnor som var chefer över män.

Forskarna bakom studien konstaterar att mäns och kvinnors chefskap sker på olika villkor och att sexuella trakasserier blir ett hinder för kvinnors karriär.

Läs intervju med professor Johanna Rickner om resultaten av studien om sexuella trakasserier mot kvinnliga chefer här

Välj månad

KATEGORIER

SENASTE