Close icon

Stäng

  • Kontakta oss

  • Hitta till oss

Våra digitala tjänster

DE SENASTE NYHETERNA INOM BETEENDEPSYKOLOGI.

PBM FLOW

31 oktober 2019

Långa köer till BUP i alla regioner

Alla regioner i Sverige har misslyckats med att leva upp till vårdgarantin för barn- och ungdomspsykiatrin, att barn och ungdomar ska få en första bedömning inom 30 dagar. Men Psykiatripartners i Östergötland, en del av PBM Sweden AB, lyckas uppnå vårdgarantin på sina BUP-mottagningar. Ett strukturerat och välplanerat arbetssätt ligger bakom resultatet.

Enligt vårdgarantin i barn- och ungdomspsykiatrin ska en patient få sin första bedömning inom 30 dagar. Men ingen region lyckas uppnå detta, rapporterar bland andra TV4 Nyheterna.

Men Psykiatripartners i Östergötland, en del av PBM Sweden AB, uppfyller vårdgarantin till 100 procent på sina fyra BUP-mottagningar och det går max tre månader innan behandling sätts in.

- Vi har ett strukturerat sätt att ta emot nybesök där vi definierat vad som ska göras, hur det ska göras, när och av vem. Familjen erbjuds upp till fem behandlingstillfällen direkt – det gör att vi snabbt kan påbörja en intervention och minska lidandet, säger Christin Källström, verksamhetschef och vd för Psykiatripartners.

När det gäller okomplicerade adhd-utredningar har Psykiatripartners ingen väntetid alls.

- Vi har ett snabbspår för okomplicerade adhd-utredningar med ett besök hos läkare och ett besök hos psykolog och ett tydligt schema för detta, säger Christin Källström.

Gotland ligger högst i landet, där blir 97 procent av patienterna bedömda inom 30 dagar. Sämst är Dalarna, som bara lyckas uppfylla vårdgarantin i 18 procent av fallen.

Välj månad

KATEGORIER

SENASTE