Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen är psykisk ohälsa vanligare bland äldre personer. Som exempel visar den nya rapporten att år 2016 hade 34 procent av alla över 65 år vårdats för psykisk sjukdom eller använt psykofarmaka. I gruppen 18-64 år var andelen hälften så stor, 17 procent.
Rapporten visar också att äldre, i olika undersökningar, i betydligt mindre utsträckning uppger att de mår psykiskt dåligt och har tankar på suicid. Detta trots att det rent statistiskt visar sig att fler äldre, framför allt män, väljer att avsluta sina liv genom suicid jämfört med yngre.
Enligt rapporten verkar det som om metoderna för att upptäcka psykisk ohälsa inte är anpassade för äldre samt att äldre ofta inte får annan behandling än läkemedel.
Oliwia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, säger att det kan tolkas som att äldres psykiska ohälsa inte uppmärksammas i samma utsträckning. Hon anser bland annat att äldre personer som lider av exempelvis depression ska ha samma tillgång till psykologisk behandling som yngre, det vill säga inte bara läkemedel.
Enligt Oliwia Wigzell har Sverige ett nationellt program för att förebygga suicid som omfattar alla åldrar. Eftersom många äldre har insatser från både kommun och landsting är det därför viktigt med samverkan för att möta behoven hos äldre personer med psykisk ohälsa.
Högst förekomst av psykisk ohälsa har äldre i Kronoberg, Västra Götaland och Halland. Lägst har äldre i Norrbotten.
Läs mer på: http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/psykiskohalsavanligareblandaldre